A hónap legnépszerűbb verse:

Hűvös pécsi január

.  Már rég elhagyta a várost Télapó rohanva jött az Újév és a hó olvadásnak indult - a Tettye téren csak egy-két ember járt aznap szerényen ...

2015. november 6., péntek

Playboy - egy legenda nyomában

2015. októberében járunk. Fél évszázaddal azután, hogy az ötvenes évek elején megjelent egy tabukat megdöntő figura. Egy nagy hatású személyiség, aki úgy gondolta, ideje felszámolni a 20. századra jellemző prüdériát. Ráadásul ez az ember úgy indította el a szexuális forradalmat 1953-ban, hogy a semmiből tűnt fel. Egy olyan magazinnal, ami 63 éve legenda. Bizonyára mindenkinek leesett, hogy Hugh Hefnerről van szó és az általa kitalált Playboy-ról. De vajon mitől tudott ez a lap akkorát durranni a meztelenségen kívül? Legfőképp azzal, hogy a magazin egy új életfilozófiát képviselt. Hefner ugyanis a szabadságot, az önfeledtséget és a nyitottságot jelenítette meg egy olyan korszakban, ahol addig a képmutatás és konzervativizmus volt jellemző. A Playboy, és ami mögötte van.

Írta: Balázs Balázs

1953-at írunk. Egy olyan világban, ahol az emberek nem szívesen beszéltek egymással intim dolgaikról, szexuális életükről valamint erotikus vágyaikról. A liberális hozzáállás szitokszónak számított, a társadalom tele volt kimondatlan tabukkal. Aztán valami új kezdődött. Azzal, hogy egyszer csak feltűnt a színen egy Hugh Hefner nevezetű illető, akinek előéletéről annyit tudunk, hogy zsenge ifjú korában a klasszikus amerikai polgárok hétköznapjait élte. Iskolái után ugyanúgy szolgált a második világháborúban, mint bármelyik férfi, ráadásul volt felesége és gyermeke is. A jogi egyetem elvégzését követően újságíróként dolgozott egy darabig az Esquire-nél, de mivel nem kapott 5 dollár fizetésemelést, otthagyta a lapot. Úgy gondolta. kezébe veszi a sorsát, és csinál saját maga egy magazint. 

Így történt, hogy egy nyugodt délután leült konyhaasztala mögé, fogott egy ollót és némi ragasztót, no meg Marilyn Monroe meztelen fotóit. Írt hozzá néhány színvonalas cikket, és teret adott olyan témáknak is, amikről "nem illett beszélni." Így állt össze az első, mindössze 40 oldalas Playboy, amely egészen mást nyújtott a férfiaknak, mint egy korabeli men's magazin.Ugyanis az akkori hím újságokban volt néhány bunkó vicc és fegyverek, esetleg autók. Azonban a Playboy jóval több volt ezeknél a tahó fickós lapoknál. Már az elejétől kezdve egy olyan magazin lett, amely a prüdéria lerombolása mellett nem csak színvonalat, de új életstílust is kínált a korabeli férfitársadalomnak.


Emlékszem, kamaszkoromban mindig tabu volt ez a magazin. Már az általánosban is félve kacsingattunk egy standon a híres Playboy felé, mert nekünk még egy olyan magazin volt, amit anyu úgyis elkobozna tőlünk otthon. Iskolai papírgyűjtéseken csak félve mertük a kezünkbe venni, ha találtunk egyet-egyet, s azt is úgy lapozgattuk, hogy előtte gondosan elbújtunk. 12 évesen persze még nem voltunk tudatában, micsoda történelmet tartunk a kezünkben, csak gyorsan végigpörgettük benne a cicis képeket, és odadtuk a türelmetlenkedő következőnek.

16 éves koromban jutottam el odáig, hogy saját magam sétáltam el egy újságos standhoz, és kíváncsiságból megvettem magamnak életem első Playboy-át. Legfőképp azért, mert mindig is érdekelt, miről szól valójában ez a brand, másrészt pedig kezdettől fogva sejtettem, hogy a nyuszis lap jóval több lehet, mint egy egyszerű cicis magazin, ha ennyire népszerű. És igen, valóban rá kellett jönnöm érettebb fejjel, hogy bizony a Playboy olyan színvonalat és értékeket hozott 20. századi világunkba, amelyet egyik más médium sem.


Hefner és a Playboy azért írt folyamatosan médiatörténelmet, mert mindig segített a frusztrált, elfojtásokkal küszködő társadalomnak abban, hogy felvállaljon olyan tabukat, melyek ott élnek bennünk. A Playboy megmutatta, hogy a szexualitás nem egy bűnös és titokzatos cselekedet, hanem az ember alapvető igénye, amelyet nem szégyen felvállalni.

Harcolt a rasszizmus ellen, azzal, hogy a világon elsőként közölte színesbőrű újságírók cikkeit, és szintén a Playboy kezdeményezésével lépett fel elsőként fekete komikus egy chicagói színpadra.

A Playboy volt az a magazin, amely a legtöbbet harcolt a szólás és sajtószabadságért. Cikkeiben mindig felszólalt a háború ellen a tragikus vietnami események alatt.


Különdíjjal jutalmazza azokat a férfiakat, akik a legtöbbet teszik a társadalom fejlődéséért. Nagyinterjúival új műfajt alkotott az újságírásban. Ez a lap volt az első, amelyik olyan mély beszélgetéseket hozott le írókkal, sportolókkal, valamint zenészekkel és művészekkel, hogy az teljes mértékben visszaadta azok értékeit.

Ez a legendás magazin pedig már túl van a hatvanon. És bár Hefner elmondása szerint nem célja, hogy megoldja a világ problémáit, mégis nagyon sokat sikerült. És lehet, hogy márciustól eltűnik a Playboy-ból a pucérság, de a magazin fő eszmei értéke és filozófiája még ettől is megmarad! Mert a Playboy mindig jóval több volt, mint a meztelen nők világa.  

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Press Release Distribution